Kennisbank

Veel gestelde vragen over betonpompen en toepassingen

Alles wat je wilt weten over betonpompen.

Om u zoveel mogelijk informatie te dienen, zetten we de alle voordelen en nadelen van verschillende betonpompen op een rijtje, en geven we antwoord op de meeste gestelde vragen.

Wat is een betonpomp?

Wat is nu een betonpomp? En waar word het voor gebruikt?

Een betonpomp is een machine die word gebruikt om het vloeibaar betonmengsel naar de plek van bestemming te pompen. Vaak staat de betonpomp gemonteerd op een kleine vrachtwagen of aanhanger.

Een betonpomp is een machine die word gebruikt om het vloeibaar betonmengsel naar de plek van bestemming te pompen . Vaak staat de betonpomp gemonteerd  op een kleine vrachtwagen of aanhanger. Eerst moet het beton altijd gemengd worden. Beton bestaat uit 3 delen grind, 2 delen zand en 1 deel cement. Daarnaast moet er ook water worden toegevoegd. Dat is 3/10 van het hiervoor genoemde mengsel. Dit mengsel word gemengd in een menginstallatie. Wanneer het betonmengsel klaar is voor gebruik moet het verplaatst worden voor gebruik. Voor bijvoorbeeld een betonvloer. Vroeger ging dit proces met kruiwagens en scheppen. Maar nu is dit proces natuurlijk een stuk efficiënter en goedkoper door het gebruik van een betonpomp.  

Waar word een betonpomp voor gebruikt?

De betonpomp word gebruikt om een betonmengsel van punt A naar punt B te vervoeren

Zonder betonpomp moet je beton storten met een kruiwagen en een schep. De betonpomp wordt daarom veel gebruikt op moeilijk bereikbare plekken.

De betonpomp word dus gebruikt om een beton mengsel zoals bijvoorbeeld schuimbeton van A naar B te vervoeren. Het komt vaak voor dat er beton gestort moet worden op lastig bereikbare plekken, zoals verdiepingen van een gebouw. Wanneer voorkomt is het ideaal om een betonpomp te gebruiken met een lange stortslang. De slang word vastgemaakt aan de betonpomp. Aan het uiteinde zit een opzetstuk waardoor je de slang gemakkelijk kan begeleiden. Het betonmengsel kan worden verpompt zolang de korrelgrootte niet groter is dan 63 mm. De grootste betonpomp ter wereld heeft een verticaal bereik van 101 meter. Die mobiele betonpomp bestaat uit een vrachtwagenchassis, een pompsysteem en een verdeelmast. De hoogte tot waarop beton verpompt kan worden hangt af van de maximale druk die een betonpomp kan leveren. Ook de samenstelling van het beton telt mee. Eén van de kleinste betonpompen ter wereld is ook gemonteerd op een vrachtwagen, maar kan minder ver pompen. Toch is het zeer handig om een kleine betonpomp te hebben omdat het makkelijker is om op moeilijk bereikbare te komen. Denk aan een smalle steeg, achtertuin of gewoon een lastig begaanbare straat. Een kleine betonpomp is daarnaast ook veel praktischer voor transport. Ideaal om woonbeton mee te storten dus. 

Hoe werkt een betonpomp?

Er zijn twee verschillende soorten pompen: de zuigerpomp en de rotorpomp

1. De zuigerpomp, deze wordt door diesel- en elektromotoren aangedreven. Een tweetal zuigers met een aandrijfcilinder die hydraulisch aan elkaar verbonden zijn werken tegen elkaar in.

2. De rotorpomp, Dit is een compacte pomp die werkt met een volledig afgesloten rotorhuis. Deze pompen zitten voornamelijk op zelf rijdende betonmolens.

Hoeveel beton pompt een betonpomp?

Een betonpomp pompt gemiddeld tussen de 80 m³ (rotorpomp) en 200 m³(zuigerpomp) per uur

Bij de specificaties van een betonpomp staat vaak al hoeveel vierkante meter de betonpomp kan pompen per uur.

 

Wat zijn de voordelen van een kleine betonpomp?

Wat is nu een betonpomp? En waar word het voor gebruikt?

Een betonpomp is een machine die word gebruikt om het vloeibaar betonmengsel naar de plek van bestemming te pompen. Vaak staat de betonpomp gemonteerd op een kleine vrachtwagen of aanhanger.

Een betonpomp is een machine die word gebruikt om het vloeibaar betonmengsel naar de plek van bestemming te pompen . Vaak staat de betonpomp gemonteerd  op een kleine vrachtwagen of aanhanger. Eerst moet het beton altijd gemengd worden. Beton bestaat uit 3 delen grind, 2 delen zand en 1 deel cement. Daarnaast moet er ook water worden toegevoegd. Dat is 3/10 van het hiervoor genoemde mengsel. Dit mengsel word gemengd in een menginstallatie. Wanneer het betonmengsel klaar is voor gebruik moet het verplaatst worden voor gebruik. Voor bijvoorbeeld een betonvloer. Vroeger ging dit proces met kruiwagens en scheppen. Maar nu is dit proces natuurlijk een stuk efficiënter en goedkoper door het gebruik van een betonpomp.